Drukproces

Alsof het gedrukt staat!

‘Drukwerkbegeleiding’ noem ik het. En het omvat alles wat je maar kunt bedenken om je boek gedrukt te krijgen:

  • het opvragen en, zo nodig, vergelijken van offertes
  • advies over papiersoorten voor zowel cover als binnenwerk
  • het beoordelen van drukproeven
  • alle tussentijds overleg met de drukker

Voor de boeken van mijn auteurs maak ik gebruik van de fijne service van verschillende drukkerijen. Twee drukkerijen met wie ik graag samenwerk, zijn:

Drukwerkbegeleiding

Zodra je je gaat verdiepen in de mogelijkheden om je boek te laten drukken, gaat een wereld voor je open. Wat een mogelijkheden – en dus helaas ook: kansen om het compleet te verknallen. Dan toch maar een ringbandje bij de copyrette laten maken, al is dat eigenlijk zowel duurder als lelijker?

Er komt nogal wat bij kijken, als je jouw bestanden goed wilt aanleveren bij een drukkerij. Dat begint al bij het feit dat je voor een boek dus twéé bestanden moet aanleveren: een bestand voor het binnenwerk en een bestand voor de cover. En anders dan bij een e-book heeft een cover voor een Echt Boek meer om het lijf dan een fijn plaatje op de voorkant: de rug (zijkant) en achterkant staan ook graag ‘in the picture’!

Formaat en kleur bepalen de prijs

Veel keuzes moet je bovendien in een vroeg stadium al maken, terwijl je hoofd er waarschijnlijk nog niet echt naar staat. Het formaat van je boek bijvoorbeeld bepaalt straks de kosten die je zult tegenkomen bij het drukken. Net als het aantal bladzijden in kleur. Toch vervelend als je je dat pas realiseert als de vormgeving al klaar is.

Aantal pagina’s en papiersoort bepalen de dikte

Het selecteren van een geschikte papiersoort kan zelfs nog op het laatste moment (al moet je dan wel de grootte van je cover daarop aanpassen). En zelfs daar kan nog een addertje onder het gras schuilen. Ook papier is meer dan een kwestie van ‘feel good’: kies je net te dik papier voor een boek met veel bladzijden, dan kan het gebeuren dat je jouw boek straks tegen een hoger tarief moet versturen als postpakketje! Kortom: er zitten volop haken en ogen aan. Gelukkig zijn er drukkers gespecialiseerd in het begeleiden van auteurs. Maar je kunt ook mij inschakelen om je volledig te ‘ontzorgen’.

Aanbevelingen

Dit boekje had ik niet kunnen maken als ik niet op een geweldige manier door Daniëla Postma was ondersteund. Met haar ervaring als vormgever heeft zij al diverse mensen bijgestaan. Ik volgde bij haar een cursus ‘Schrijf je levensverhaal’ en dat deed ze zeer conscïentieus. Vervolgens maakte zij met haar creatieve ideeën mijn schrijfsels tot een levendig geheel en wist op de juiste plaatsen leuke illustraties aan te brengen. Ik ben heel blij met het resultaat zoals het er nu ligt.

Nera Otsen

Mijn dank gaat uit naar Daniëla Postma, die mijn teksten sprankelend en puntig wist te maken en altijd met me mee dacht, de pakkende titel bedacht en een cover en lay-out ontwierp die me helemaal blij maakte.

Maureen Welscher 

Dankzij Daniëla is het een echt boek geworden. Ik ben blij met haar fijne begeleiding in een persoonlijk contact, toen ik besloot om zelf mijn levenvershaal vorm te geven en in een kleine oplage te laten drukken.

Helena van der Laan