Herschrijven

Met een goede voorbereiding
blijft het schrijfproces een feestje!

 

  • Wat wil je overbrengen met jouw verhaal en aan wie?
  • Hoe bouw je jouw verhaal logisch op?
  • Welke verhaalelementen zorgen ervoor dat je lezer geboeid blijft?

Het schrijven van je verhaal is maar één stap op weg naar jouw eigen unieke boek. Maar het is wel een heel belangrijke stap. Hoe beter je je op het schrijfproces voorbereidt, hoe kleiner de kans dat je vroeg of laat vastloopt en uiteindelijk met een grote stapel aantekeningen blijft zitten zonder kop of staart. Zeker als jouw boek een vaste deadline heeft – bijvoorbeeld een jubileum of verjaardag – is het handig om vooraf een goede planning en een duidelijk plan van aanpak te maken.

Plannen én improviseren

Misschien lijk je wel op mij en heb je een hekel eraan om je te veel vast te leggen, omdat je graag ruimte houdt voor spontane ingevingen. In dat geval stel ik je graag gerust: een planning is niet meer dan een wegwijzer!

Maak je geen planning en begin je meteen met improviseren, dan mis je een solide basis onder je prachtige plan: je weet niet waar je heen gaat en dus ook niet of je je doel wel bereikt.

Maak je een planning en vergeet je te improviseren, dan mis je waar het in het leven om draait: “Life is what’s happening, while you’re making other plans”

Oftewel: leg je plannen vast, maar laat je niet vastleggen door je plannen!

Blijf openstaan voor verrassingen en het (toch) anders durven doen,  wanneer dat beter is dan je op dit moment zou kunnen bedenken.

Alleen maar schrijven

Juist bij een levensverhaal mag je het ‘schrijfproces’ overigens best wat ruimer opvatten. Vaak gaat het dan niet alleen om het aantal woorden dat je op papier krijgt, maar doe je intussen ook research en verzamelt alvast geschikt beeldmateriaal dat je straks zou kunnen gebruiken. En wellicht wil je zelfs nog mensen interviewen voor jouw boek.

Ook hierbij help ik je graag verder. Zo heb ik allerlei vragenlijsten en denk met je mee welke bronnen je zou kunnen raadplegen voor research. Ook lees ik kritisch met je mee op welke punten in jouw verhaal extra achtergrondinformatie nodig is en in welke vorm je dat het beste kunt verwerken in jouw boek.

Aanbevelingen

Daniëla, je hebt mij het laatste zetje gegeven om een lang gekoesterde wens te verwezenlijken: mijn moeders levensverhaal als boek laten verschijnen. Na onze eerste oriënterende ontmoeting wist ik meteen: met jou wil ik graag samenwerken. Veel dank voor je praktische hulp en begeleiding bij de totstandkoming van dit boek; voor het feilloos aanvoelen en benoemen van mijn schrijfkwaliteiten en -valkuilen. Ik ben blij dat ik je heb leren kennen. Niet alleen als professioneel boekcoach, redacteur en vormgever, maar zeker ook als betrokken en gastvrij medemens.

Jolanda Vos  

Voor mijn tweede boek ‘Allicht’ zocht ik iemand die mij kon helpen om van een manuscript een boek te maken. Dat werd Daniela en dat is ze ten voeten uit. Zij heeft de gave om zowel het grote overzicht te houden als in de details verbeteringen te kunnen aanbrengen. Ze gaf aanbevelingen waar ik iets mee kon en toen ik uiteindelijk nog een grote verandering wilde aanbrengen, was ze precies het klankbord dat ik nodig had.

Lisette Schuitemaker