Kosten

Een onbetaalbare ervaring
binnen jouw budget realiseren

“Wat kost het om bij jou een boek te maken?” is vaak een van de eerste vragen die mensen aan mij stellen. Een logische vraag vind ik het, want er staan geen vaste prijzen op deze website. Ik stem wat ik doe liever zorgvuldig af op wat jij echt nodig hebt. Ik heb mijn ‘maatwerk’ wel in vaste pakketten onderverdeeld voor zowel redactie als vormgeving: Small, Medium en Large. Voor de echte liefhebbers ga ik in de vormgeving zelfs tot Extra Large. En ik geef je vooraf één vaste projectprijs, met een duidelijke uitleg erbij wat ik waarom in rekening breng.

Om een goede berekening te kunnen maken wat het jou zal gaan kosten, moet ik echter eerst een wedervraag stellen:

Wat wil jij uitgeven?
Dat is een vraag met een dubbele betekenis. Dat gaat niet alleen maar over geld. De eerste vraag die je jezelf moet stellen: Wat voor soort boek wil ik uitgeven? Daarna gaan we samen kijken of wat jij wilt ook past bij jouw beschikbare budget. Het maakt nogal wat uit of je een boek maakt in een klein formaat met alleen maar tekst of in een groot formaat met kleur op iedere bladzijde. Of iets daar tussenin.

Voor wie wil je een boek maken?
De volgende vraag is dan: voor wie wil jij een boek maken? Ga je jouw boek cadeau doen aan vrienden en familie? Of mag jouw boek ook verder de wijde wereld in?

Ga je jouw boek verkopen?

Dan moet je ook rekening houden met de toekomstige arbeidskosten van allerlei tussenkanalen: ergens gaat ooit iemand – namens jou – ervoor zorgen dat jouw boek op de juiste plek van bestemming komt en dat de ontvanger netjes ervoor betaalt. Dat kost tijd en dus ook geld. Ook als je een uitgever hebt gevonden voor je boek, is de kans groot dat een aantal kosten toch voor jouw rekening zullen zijn.

Een boek (laten) maken blijft een luxe product

Het is geweldig dat je tegenwoordig al een boek in een oplage van 1 exemplaar kunt (laten) maken, maar dat neemt niet weg dat het een luxe product blijft. In alle betekenissen van het woord: je kunt jezelf (en anderen) daarmee dus echt verwennen en/of in het zonnetje zetten!

Jij en ik gaan vaak minimaal nog vier keer door de teksten heen, als je de redactie door mij laat verzorgen. Ook de vormgeving wordt meerdere malen gecontroleerd: hebben we echt niets over het hoofd gezien, zijn er nog afbreekstreepjes nodig om woorden mooier over een regel te verdelen, hebben de foto’s wel voldoende contrast enz.

Even slikken, daarna eindeloos genieten

Mijn ervaring is dat de meeste mensen toch even een knop moeten omzetten. En achteraf zijn ze blij dat ze dat hebben gedaan. En dat herken ik wel. We geven haast moeiteloos honderden euro’s uit voor een groot feest dat in één avond voorbij is. Een boek lijkt daarbij vergeleken iets kleins. We vergeten dat het vele maanden kost om dat boek te maken – en dat het daarna bovendien nog heel lang kan meegaan. Zeker boeken waarin veel gebladerd kan worden, is mijn ervaring, winnen door de jaren heen juist aan waarde en krijgen soms ook de functie van een naslagwerk: even opzoeken, hoe zat dat ook alweer?

Wat gun je jezelf?

Ook als je een boek ‘voor de verkoop’ maakt, zul je daarvan doorgaans niet rijk gaan worden. Rijk kun je wel worden door de reacties op jouw boek: ontroerende reacties op wat je schrijft, relaties die zich verdiepen, soms ook werelden die voor je opengaan… al meerdere keren maakte ik mee dat het leven van een auteur een totaal andere wending nam. (Over deze ervaringen heb ik geschreven in mijn eigen boek: Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis: hoe doe je het en wat doet het met jou?)

Ik hoop dat je jezelf dat gunt.