Vormgeving

Maak van je boek een plaatje, in tekst en/of beeld

  • Hoe geef je jouw boek een fijne feel good-sfeer?
  • Wat maakt een tekst prettig leesbaar?
  • Wat kun je allemaal met goed beeldmateriaal doen? 


Voor jouw lezers wordt het boek met jouw levensverhaal extra waardevol, als je je niet tot alleen maar tekst beperkt. Hoe meer jouw verhaal (ook) over vroeger gaat, hoe prettiger mensen het vinden om dat ‘vroeger’ haast letterlijk voor zich te kunnen zien. Denk daarbij niet alleen aan foto’s van mensen, maar ook aan afbeeldingen van lievelingsboeken, bijzondere voorwerpen, favoriete plekken binnens- en buitenshuis; aan ansichtkaarten, tekeningen, huishoudboekjes, oude advertenties enz.

Een persoonlijk visueel element

En hoe fijn is het als je in de vormgeving óók iets terug kan laten komen van de persoon over wie het verhaal gaat? In het boek over ‘Lien’ van Jolanda Vos gebruikten we bijvoorbeeld dobbelsteentjes voor de hoofdstuknummering (omdat haar moeder graag Yahtzee speelt) en werd een zelfgeknipte boekenlegger omgetoverd tot een sierrandje voor iedere pagina.

Leesbare tekst

Zelfs een relatief simpel verhaal telt vaak verschillende tekstsoorten zoals een titel of kop, een tussenkop en de basistekst (in vakjargon vaak ‘broodtekst’ genoemd). Door je keuze voor een of meerdere lettertypes kun je een bepaalde sfeer oproepen.

En je kunt ermee stimuleren dat je lezer blijft lezen of… juist afhaakt. Niet ieder lettertype is namelijk geschikt voor lange lappen tekst. Bovendien zijn er meer mensen (licht) dyslectisch dan je misschien denkt of weet. Het is overigens niet alleen het lettertype dat die leesbaarheid bepaalt, dat hangt ook nog van een aantal andere factoren af. Maar daarover hoef jij je niet druk te maken. Of je nu de vormgeving door mij laat doen of mij inschakelt om jou met vormgeving te begeleiden: ik zal ervoor zorgen dat het allemaal klopt en aan de richtlijnen voldoet!

Foto’s opknappen, retoucheren en combineren

Door veelvuldig gebruik kunnen vooral oudere foto’s soms flink beschadigd zijn geraakt. Nostalgisch? Ja, maar soms is het vooral een beetje jammer. Als er krassen dwars door een gezicht lopen, bijvoorbeeld. En het is niet altijd nodig: je kunt dat soort beschadigingen in een portretfoto prima verwijderen – of de schade minder groot maken – door zorgvuldig te retoucheren in het juiste programma. Ik doe dat graag voor je.

Ook kun je me inschakelen voor het maken van collages. En ik ga met alle liefde op zoek voor jou naar extra beeldmateriaal, als dat jou helpt om je verhaal nog beter te kunnen vertellen. (En uiteraard zorg ik dan dat je geen torenhoge boetes krijgt vanwege het schenden van copyright!)

Aanbevelingen

Daniëla hielp mij door het hele proces heen, zodat een ruw manuscript een mooi, verzorgd boek kon worden. Zelf nam zij de vormgeving ter hand. Mijn boek had een saaie paperback kunnen worden, maar dankzij Daniëla zit ‘De competitiemaatschappij’ nu vol met kleine creatieve elementen die de aandacht van de lezer vasthouden. Zo komt het plaatje op de cover in aangepaste vorm terug op het titelblad en zijn er tijdlijnen in het boek te vinden. Ook gebruikte Daniëla verschillende lettertypes om soorten tekst duidelijk van elkaar te onderscheiden en ze bewerkte een foto van mijzelf heel mooi voor de achterkant van het boek (ik herkende die mooie vrouw nauwelijks).

Daniëla wist precies welke stappen we in welke fase moesten nemen. Ze bracht me in contact met de juiste mensen, zoals een goede redacteur die gespecialiseerd is in non-fictie en een drukker die auteurs begeleidt die boeken in eigen beheer uitgeven. De drukker bood me promotieflyers aan; het ontwerp daarvoor maakte Daniëla. Deze flyers passen goed bij de vormgeving van het boek, omdat zij opnieuw variaties op de cover-illustratie bedacht. Ook nadat het boek verschenen is, blijft Daniëla meedenken over manieren om het onder de aandacht te brengen van potentiële lezers. Als ik nog eens een boek ga schrijven, bel ik Daniëla weer.

Maartje Fokkema

Twee jaar lang werkte ik aan mijn boek ‘Tutti frutti – het succes van kleurrijk en ondernemend Nederland’: samen met een fotograaf, een redacteur en een vertaalbureau. De vormgeving deed ik als vormgever uiteraard zelf. Ik had behoefte aan iemand die nog één keer met een frisse blik het hele boek grondig kon nalopen, zowel qua tekst als lay-out. Wat was het zodoende ideaal dat Daniëla kan werken met Adobe InDesign. Ik dacht op dat moment dat het boek al zo goed als af was, maar niets bleek minder waar. Juist die laatste puntjes op de i waren zo belangrijk.Daardoor heb ik alleen nog maar meer respect gekregen voor schrijvers en redacteuren, en dus ook voor Daniëla. Onze samenwerking was heel prettig. Ik kan iedereen aanraden Daniëla te benaderen voor redactiewerk en het ‘fine-tunen’ van een boek in tekst en/of vormgeving.

Saskia Maarse

Daniëla heeft in de laatste fase van mijn boek ‘De Intervisieclub’, tijdens de opmaak, met haar frisse blik gezorgd voor de befaamde puntjes op de i. Ze wist als corrector zowel in tekst als vormgeving net die details aan te stippen, waardoor het boek nog mooier werd. Daniëla was een waardevolle toevoeging aan mijn goede samenwerking met Brenda van Dijk van Duidelijk Verhaal (mijn schrijfcoach) en Angélique Fokker van Studio Angélique Fokker (mijn vormgeefster). Snel en accuraat!

Irene van Gameren