Wie ben ik

Mensen zijn als boeken:
je raakt NOOIT UITGELEZEN

Mijn naam is Daniëla Postma en ik ben schrijfcoach, redacteur & vormgever van beroep. Vanaf het moment dat ik als kind leerde lezen en schrijven, oefenden boeken een magische aantrekkingskracht op me uit. En waarschijnlijk al eerder: mijn vader kon prachtig voorlezen en dat deed hij ook graag – en vaak. Dus maakte ik van boeken maken eerst mijn studie en later mijn beroep.

Ik studeerde aan de Frederik Muller Akademie, een HBO-opleiding voor uitgeverijen, die werd opgericht vanuit de boekenbranche (en die inmiddels is gefuseerd met de Faculteit Media, Communicatie en Informatie). Daar specialiseerde ik me in de redactie van (populair-)wetenschappelijke informatie. In de loop der jaren voegde ik daaraan interviewen, fotobewerking en vormgeving toe.

Sinds 2012 houd ik me specifiek bezig met levensverhalen. Inmiddels heb ik al vele boeken helpen realiseren. Zie hiervoor mijn portfolio Ik help mensen vooral met het regelen en (goed) uitvoeren van allerlei ‘technische’ kwesties, maar al doende ontstaat steeds weer zoveel meer dan alleen dat ene bijzonder boek. Het delen van levensverhalen zorgt voor verbinding. Mensen inspireren elkaar zodat ze samen kunnen genieten van alles wat goed is en troosten en inspireren anderen om positief om te gaan met tegenslag en verlies. Een prachtig proces!

Ieder boek is een nieuwe ontmoeting

In het maken van boeken met levensverhalen komt voor mij alles samen wat mijn vak zo waardevol en boeiend maakt: diepgaande contacten met mensen, het stoeien met teksten en vormgeving, het regelen van allerlei ditjes en datjes… Zoals een prachtige spreuk zegt:

Ieder mens is als een boek waarin je nooit uitgelezen raakt

Steeds weer ben ik intens dankbaar als ik aan dat verhaal (vaak haast letterlijk) een paar bladzijden mag toevoegen!

Mijn goede eigenschappen,
volgens de feedback van de mensen,

met wie ik boeken maak.

Mijn eigen boek

Over mijn ervaringen schreef ik Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis, dat in april 2018 is verschenen bij Droomvallei Uitgeverij: een handige handleiding vol verhalen van auteurs, voorbeelden en praktische tips. Aan dit boek werkten zowel auteurs als collega’s van mij belangeloos mee. Zo is een heel veelzijdig beeld ontstaan van wat er allemaal mogelijk is als het om levensverhalen in boeken gaat. Bekijk het inbladerexemplaar.